Jęczmień

Jęczmień (tabl. I b) powstaje wskutek zapalenia gruczołu łojowego przyrzęsowego (jęczmień zewnętrzny) lub gruczołu tarczkowego, znajdującego się w tarczce powieki (jęczmień wewnętrzny). Jęczmień jest wywołany przez bakterie ropne, najczęściej gronkowce, tworzy mniejszy lub większy guzek w powiece. Skóra nad nim i w najbliższej okolicy jest zaczerwieniona, obrzęknięta i bolesna. Czasem obrzęk zajmuje całą powiekę, tak że otwieranie oka jest utrudnione, lub nawet w ogóle niemożliwe. Choroba trwa przeważnie kilka dni. Początkowo jęczmień powiększa się („zbiera się”), a następnie pęka – ropa przebija się przez skórę lub do worka spojówkowego i dolegliwość stopniowo ustępuje.

Leczenie. Początkowo stosuje się okłady rozgrzewające 2 razy dziennie po 15 minut (jak przy ropniach). Aby uniknąć wtórnego zakażenia spojówek i brzegów powiek, należy zakrapiać 10% roztwór sulfaceta- midu w kroplach 3-4 razy dziennie do worka spojówkowego oraz nakładać maść zawierającą antybiotyki na brzegi powiek. W przypadkach przebiegających z podwyższeniem temperatury ciała podaje się ogólnie antybiotyki lub sulfonamidy. Nie należy w żadnym wypadku wyciskać lub wygniatać jęczmienia, gdyż może to spowo-dować rozprzestrzenienie się zapalenia na tkanki oczodołu, co stanowi ciężkie powikłanie.

About The Author

admin

Leave a Reply